Rei

Shikokuens utseende: farger og linjer

av | 7. sep 2020 | Nihon ken (de japanske urhundene)

Rasestandarden til shikoku beskriver rasen slik: Mellomstor, velproporsjonert, med velutviklet tørr muskulatur. Hunden har ståører og en krøllet eller sigdformet hale. Kraftig bygget med god benstamme, kompakt. Hunden er sterk og tilstrekkelig bevegelig til å løpe i fjellområder.

I dette innlegget ønsker jeg å fortelle litt mer om utseendet til shikoku, spesielt om farger og de opprinnelige linjene. Jeg har vært så heldig å få lov til å bruke bilder av Nico Reimerink fra kennel Kasatori Sou til dette innlegget!

Innhold (trykk på lenken for å komme til avsnittet):

 1. Pels
 2. Farger
  1. Hva er egentlig sesam?
  2. Hva er urajiro?
 3. Grunnleggende linjer
  1. Hongawa
  2. Hata
  3. Arbeidslinjer
 4. Hale

Pels

Shikoku har en dobbelpels, det vil si at det den pestår av både stri dekkhår og myk underull. Dersom dekkhårene er for myke, ansees dette som en feil, til tross for at det gjerne er deilig å ta på. Grunnen til dette er at myke dekkhår rett og slett ikke er like funksjonelt som strie dekkhår, da de holder mer på skitt. Det er nemlig en av de store fordelene med dobbelpelsen til shikokuen: den er selvrensende og trenger i utgangspunktet veldig lite vedlikehold!

De røyter i hovedsak to ganger i året, hvor all underullen byttes ut. Dette skjer som regel vår og høst. I tillegg er det ikke helt uvanlig at de slipper hår også imellom røyteperiodene, men på langt nær like mye.

Underulla har som funksjon å isolere: både for å holde hunden varm, men også for å holde varmen ute. Som regel er underpelsen gjerne lys på røde og røde sesamer, mens sesam, svart sesam og black and tan gjerne har en litt mørkere, gråaktig underull.

Pelsen skal være kortere på føttene og i ansiktet enn resten av kroppen, og lenger på halen.

Farger

Shikoku har i utgangspunktet tre godkjente farger: rød, sesam og black and tan. Eller som de heter på japansk: aka (rød), goma (sesam) og kuro (black and tan). Alle fargene skal ha en tydelig urajiro.

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Rød (aka)

Hovedsakelig rød pels med ingen eller veldig få svarte tupper

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Sesam (goma)

Hårene er en blanding av rød og svart

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Black and tan (kuro)

I utgangspunktet svart, med unntak av urajiro og tanfargen

I tillegg kan sesam deles inn i tre ulike typer: rød sesam (aka goma), sesam (goma) og svart sesam (kuro goma). Her er det grad av svarte tupper som skiller de ulike typene.

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Rød sesam (aka goma)

Mer rødt enn svart

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Sesam (goma)

Omtrent like mye svart som rødt

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Svart sesam (kuro goma)

Mer svart enn rødt

Det er også dokumentert kremfargede shikokuer, men dette er ikke en ønsket farge og er svært sjelden.

Men hva er egentlig sesam?

Sesam er i all hovedsak svarte tupper på hårstråene i dekkhårene til hunden. Dette kommer av gentypen aw (viltfarge) i A-locuset. Ofte kan man se at rød sesam er Ayaw, sesam awaw, og svart sesam awat.

Et korrekt hårstrå med sesam skal inneholde 3 farger: en lys base, rødt og deretter svart. Det er hvor mange hårstrå med sesam og hvor lange de svarte tuppene er som avgjør hvilken type sesam en shikoku har.

I mange tilfeller hvor det er blitt avlet mye svart sesam, har rødfargen begynt å forsvinne helt fra hårstråene, slik at de kun har en lys base som går over i grått og deretter svart. Dette er ikke korrekt, hårstråene skal inneholde rødt for å være korrekt sesam hos shikoku.

En annen type ukorrekt sesam er hårstrå som er helt svarte, uten verken hvitt eller rødt, som blander seg inn med resten av pelsen.

Hva er urajiro?

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Grovt oversatt betyr urajiro (uttales o-ra-ji-rå) “hvit underside” på japansk, og er navnet på de hvite/kremfargede markeringene som kjennetegner nesten alle de japanske urhundene. Disse markeringene er symmetriske og skal være på sida av snuta og i kinnene, undersida av kjeve, bryst og mage, samt undersida av halen og innersida av beina. En enkel måte å forstå hvordan en korrekt urajiro skal være, er å tenke seg hvilke steder det vil bli skygge dersom sola står midt på himmelen – disse skal være hvite.

En korrekt black and tan skal ha tan-farge mellom urajiroen og det svarte, noe som ofte kan være svært vanskelig å få helt korrekt.

Grunleggende linjer

Shikoku har levd isolert i århundrer på øya med samme navn, en fjelløy med svært krevende terreng det er vanskelig å ferdes i. Det gjorde at det vokste frem veldig tydelige linjer, siden det ble lite kryssavl mellom de ulike byene og bygdene på øya.

Opprinnelig var det tre fremtredende linjer: Awa, Hongawa og Hata – alle navngitt etter området de stammer fra. Etterhvert som det ble lettere å ferdes på øya ble disse linjene kryssavlet i større og større grad, noe som gjorde at spesielt Awa-linjen ble vannet ut. I tillegg led Awa-linjen spesielt mye under andre verdenskrig, noe som gjorde at den ble helt utryddet. Dagens shikokuer stammer derfor i hovedsak fra Hongawa og Hata-linjene som har noen klare forskjeller, men de fleste er en blanding av begge. Allikevel har flerparten av shikokuene klare kjennetegn fra Hongawa-linjene, Hata er mer uvanlig.

Hongawa

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Hongawa-linjen er lette, slanke og elegante – men er likevel sterke og muskuløse. De har stram hud over hele kroppen, med et markert stopp og avrundet panne. Pelsen er tynnere enn Hata-linjen, og de har ofte graderte overganger mellom de ulike pelsfargene.

Noen av de mest kjente forfedrene til Hongawa-linjen kan sees på bildet. Choushun-gou (øverst) ble født i 1934 og vant BIS på NIPPO i 1941. Kusu-gou (midten) og Kuma-gou (nederst) er også kjente forfedre til Hongawa-linjen.

 

Hata

Hata-linjen er mer kompakt, solid og robust enn Hongawa. Den har lenger pels, tjukkere og mer underull, samt slappere hud enn Hongawa. Stoppet er mindre definert, ørene sitter litt høyere på hodet og øynene litt lenger fra hverandre. I tillegg er det ofte klare skiller mellom de ulike pelsfargene.

Kjente forfedre fra Hata-linjen er Goma-gou (øverst) og Mutsu-gou (nederst). Førstnevnte ble BIS på NIPPO i 1940, og sammen med de tre forfedrene fra Hongawa-linjen ansees de fire å være stamforfedrene til alle dagens shikokuer.

Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

 

Shikoku fra arbeidslinjer

De shikokuene som brukes mest i jakt i dag, er egne hunder fra arbeidslinjer. De har samme genpol som dagens “showshikokuer”, men ser nokså annerledes ut likevel. Dette er fordi dsse ikke er avlet ut fra sitt gode utseende, men utelukkende for sine jaktegenskaper.

Bilder hentet fra nettsiden til Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Shikokuens hale

En korrekt krøllet hale.
Foto: Nico Reimerink / Kennel Kasatori Sou

Halen til shikoku er godkjent i to varianter: krøllet (maki-o) og sigd (sachi-o). Tommelfingerregelen her er at dersom tuppen av halen er borti eller krøller seg under topplinja, er halen krøllet. Gjør den ikke det, er den sigd. Noe av det aller viktigste er at halen blir båret stolt og kraftig, og ikke faller ned (unntak er når hunden løper, sover eller er redd).

Shikokuens hale er i dag ofte strammere enn hos de tre andre mellomstore rasene, samt shiba. I følge standarden til FCI er ikke en stram hale nødvendigvis feil: “Høyt ansatt, kraftig, båret tett ringlet eller i en sigdformet bue over ryggen. Den skal være så lang at halespissen når nesten til haseleddene.” Det står med andre ord ikke noe om at halen ikke kan være for stramt riglet.

Allikevel er ikke de stramme halene ønsket, da stram hale er et dominant gen og kan være vanskelig å bli kvitt. Det stemmer heller ikke overens med hvordan de i Japan ønsker at rasens hale skal være. Halen skal ideelt sett være krøllet med et hull i midten, minst på størrelse med en ping-pong ball, og tuppen av halen skal ikke peke oppover.

Halen til Rei er et godt eksempel på en hale som i utgangspunktet er for stram:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *