Rei

Om Rei (Koharuhime Go Asou Yamatosou)

Rei er ei shikokutispe født i oktober 2019, avlet av en lokal oppdretter i Japan. I slutten av januar 2020 hentet jeg henne hjem til Norge med hjelp av Shigeru Kato, og nå lever hun det gode liv på vårt gamle småbruk i Grimstad.

Rei sin første morgen i Norge, 15 uker gammel.

Rei er et japansk navn som betyr nydelig/yndig/herlig, og skrives med følgende kanji: 麗. Vi synes selvfølgelig at Rei lever godt opp til navnet sitt 😄  Allerede fra første dag i Norge var Rei vennlig og trygg, og det kjennetegner henne fortsatt. Hun er glad i alt av folk og fe, veldig sosial, og vi kan telle på en hånd antall situasjoner hvor vi har opplevd Rei redd eller engstelig. Som de fleste andre japanske urhunder er Rei også veldig selvstendig, og ikke spesielt interessert i å please oss, men hun er allikevel veldig tillitsfull og tilknyttet oss.

På flere måter er nok Rei en litt “utypisk” shikoku. Hun kan nok oppleves mildere og rundere i kantene enn mange andre shikokuer, og hun er med på det meste. Generelt har hun veldig mildt og behagelig gemytt, og virker til å være veldig balansert og sterk mentalt. Vi har også jobbet mye med ro og klare grenser, og det har lønnet seg veldig! Allikevel er hun en raring som fremkaller mye latter og moro her i huset, og det synes vi er veldig stas.

Rei har veldig mye jaktinstinkt, og nesen går i ett når vi er ute på tur. Det er det aller beste hun vet – å få lov til å snuse og utforske spor. Derfor ser vi frem til å trene blodspor med henne, og se om hun kan få prøve seg på elgjakt i fremtiden. Samtidig som det er stas med jaktinstinktene hennes, er det ingen tvil om at det også tar fokus og gjør treningen vanskeligere. Spesielt siden Rei ikke er spesielt motivert av verken ros, godbiter eller lek. Samtidig har det gjort at vi får en enorm mestringsfølelse når vi lykkes med treningen.

I utgangspunktet er Rei “bare” en familiehund og turvenn, og vi hadde ingen spesielle planer da vi skaffet henne annet enn at vi ønsket oss et nytt familiemedlem og rasen så ut til å passe perfekt (en konklusjon vi kom til etter utallige timer med research….). Allikevel ønsker jeg gjerne å utforske ulike sporter med henne for å finne ut av hva både hun og jeg liker å gjøre. Det blir nok noen runder i utstillingsringen, og jeg gleder meg allerede til Rei blir gammel nok for kløv og til å trekke. Dersom hun holder seg frisk og har god helse kommer vi også til å vurdere et kull eller to – rett og slett fordi hun har så sabla godt gemytt. Det er heldigvis noen år til, og i mellomtiden koser vi oss med å lære hverandre å kjenne.

Rei 8mnd, juni 2020.

Det er ingen tvil om at livet med shikoku er krevende – det er en primitiv urhund som krever mye (og riktig) disiplin, og kanskje mest av alt: tålmodighet. Rei gjør ting på egne premisser, og gjør ingenting hvis det ikke lønner seg for henne. Shikoku er så absolutt ikke en rase for alle, men heldigvis er det den perfekte rasen for oss 🥰

Stamtavlen til Rei finner du her (nihon ken pedigree) og her (shikoku ken pedigree).

 

Personen bak bloggen

Denne bloggen skrives av “mammaen” til Rei, og mitt navn er Mika Josefine B. Hætta. Jeg er 24, jobber som digital designer, og sammen med samboeren rømte jeg i 2019 fra kalde Alta til solfylte Grimstad. Jeg har hatt hund hele livet, samt en hel haug med andre dyr (alt fra gnagere til katt til hest – livet på landet er fint!), men Rei er den første hunden jeg har skaffet selv.

I jakten på riktig rase ble jeg helt oppslukt i den rike historien og de spesielle egenskapene til de japanske urhundene. Shikoku spesielt – den virket så spennende, interessant og unik! Ikke minst virket det som en rase som kunne passe veldig godt inn her hjemme med samboeren og meg, og hadde tingene vi lette etter i en god familiehund. Etter titalls timer med research og mye tenking bestemte vi oss for at vår neste hund måtte bli en shikoku, og da Rei var i hus var det gjort: jeg er helt hodestups forelsket i rasen.

Nå prøver jeg å lære mest mulig om rasen og generelt om de japanske urhundene, og ønsker å skape mer interesse og oppmerksomhet rundt denne fantastiske rasen. Det er også viktig for meg at potensielle eiere gjør ordentlig research før de vurderer rasen, noe som er grunnen til at jeg ønsker å dele kunnskap og personlige erfaringer på denne bloggen. Det er jo en så sjelden rase at det ikke er barebare å finne god og ikke minst riktig informasjon.

På sikt drømmer jeg om å starte et lite oppdrett med shikoku, men jeg har mye å lære før den tid. Vi får se hva som skjer – jeg prøver uansett å suge til meg mest mulig kunnskap og bare nyte tiden med Rei.

Om du har noen spørsmål om rasen er det bare å ta kontakt – jeg svarer gladelig på alle spørsmål og blir kjempeglad for folk som gjør godt forarbeid! Du kan kontakte meg på messenger eller epost, så svarer jeg så kjapt som mulig.

For ordens skyld synes jeg det er greit å nevne at jeg er styremedlem i Japansk Urhundklubb i Norge, men at alt jeg skriver på denne nettsiden er personlige meninger og erfaringer som er helt adskilt fra raseklubben.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *